Groepen
Aan elke aardlekschakelaar mogen maximaal vier groepen aangesloten worden. Elke groep moet met 16 A of minder beveiligd zijn. Dit betekent dat per groep maximaal 16 A x 230 V = 3680 W vermogen geleverd kan worden. Elk apparaat met een vermogen hoger dan 2000 W moet zijn eigen groep hebben. Dit zijn bijvoorbeeld wasmachine, wasdroger, vaatwasser, oven en combi-magnetron. Fornuizen tot 7300 W horen achter een zogenaamde kookgroep. Een kookgroep bestaat uit twee gekoppelde groepen. Fornuizen met meer dan 7300 W tot aan 11400 W moeten achter een krachtgroep, dat is een groep met driefase-aansluiting.
Binnenkant van een groepenkast
Maak per groep een lijst van de stopcontacten en lichtpunten die erbij horen en plaats stickers met deze lijsten op de bijbehorende zekering in de groepenkast.
Beschrijving van de afbeelding van de binnenkant van een moderne groepenkast:
Door de grijze elektrabuis aan de onderkant van de groepenkast komen vanuit de hoofdzekering en de elektriciteitsmeter de fase- (zwart), nul- (blauw) en aardedraden (groen-geel) binnen. De fase- en de nuldraad zijn aan de hoofdschakelaar aan de linkerkant aangesloten. De aardedraad loopt naar boven naar de groen-gele verdeelblok.
Vanuit de bovenkant van de hoofdschakelaar lopen de nu bruin geïsoleerde fasedraad en de blauwe nuldraad naar de onderkant van de vier aardlekautomaten of alamaten. Hier is een rail geïnstalleerd, wat door de draden van de hoofdschakelaar met elektriciteit voorzien wordt. Op de rail zijn vier alamaten aangesloten, een per groep, en er is ruimte voor nog een vijfde groep op de plek waar de gele waarschuwingsdriehoeken zitten. De alamaten zijn op de rail aan fase en aan nul aangesloten. Aan de bovenkant van de alamaten worden vier paren van fase en nuldraden via elektrabuizen in het huis verdeeld. Elk paar krijgt ook nog een aardedraad mee. Voor een van de groepen zijn de draden nog volgens de kleurcodering van voor 1970 geïsoleerd (rood voor nul, groen voor fase en grijs voor aarde). De aardedraden komen van de groen-gele verdeelblok, welke aan de aardedraad aagesloten is, die aan de onderkant uit de grijze buis komt.
Op de rail waar fase en nul over de groepen verdeeld wordt staan handgeschreven stroomsterktes. Hier heeft de installateur de stroom gemeten, die nodig is om de aardlekschakelaar de stroom uit te laten schakelen. Alle waardes liggen ruim onder het maximum van 30 mA.
Aardeaansluiting
De groepenkast moet geaard zijn. In het verleden werd de groepenkast geaard door hem aan de waterleiding aan te sluiten. Tegenwoordig zijn veel waterleidingen in woonhuizen maar ook de gemeentelijke waterleidingen van kunststof en daarom niet meer geschikt voor aarding. In plaats daarvan wordt een aardpen diep in de grond ingebracht en daaraan de aarde aangesloten.
Een andere mogelijkheid is dat het energiebedrijf de aardeaansluiting ter beschikking stelt.
Verantwoordelijkheid
De hoofdveiligheid en de kilowattuurmeter zijn eigendom van het energiebedrijf. Dit houdt in dat onbevoegde personen het zegel van deze apparaten niet mogen breken. Het is de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar om ervoor te zorgen dat de installateur een Erkend Installateur is en bij een erkenningen register in Nederland geregistreerd staat. Dit is bijvoorbeld de Sterkin – Stichting Erkend Installateur (http://www.sterkin.nl). De groepenkast mag wel door jou aangepast worden, mits je de regels volgt. De regels zijn voor de bescherming van de inwoners van het huis. Bovendien kom je waarschijnlijk in de problemen met je verzekering als er iets gebeurt en blijkt dat de elektrische installatie niet volgens de regels aangelegd is. In geval van twijfel is het altijd wijs om een installateur in te schakelen.
Tekening van een meterkast
- Pagina
- 1
- 2