Op deze pagina vind je een stappenplan hoe je je douchekraan of badkraan kan vervangen of monteren. Verder zijn er lijstjes met wat je nodig hebt wat betreft materiaal en gereedschap. En hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Diverse links in de tekst brengen je naar pagina’s waar meer in detail een bepaald onderwerp wordt uitgelegd, zoals bijvoorbeeld het verpakken van schroefdraad. Dit is de meest complete handleiding om een douchekraan of badkraan te monteren die er te vinden is. Mocht je toch nog tips, opmerkingen of vragen hebben, stel deze dan in het forum.
Scroll naar beneden voor de video.
De oude douchekraan is al verwijderd
Hier zie je de 2 aansluitingen in de muur waarop we de douchekraan gaan monteren. We hebben de watertoevoer dicht gezet en de oude douchekraan verwijderd. Het schroefdraad van de muurbeugel lag veel dieper dan we met de S-koppelingen konden overbruggen. Dus hebben we het verschil overbrugd met kraan verlengstukken, ook wel neusstukken genoemd. Hier kan je meer lezen over kraanverlengstukken.
De onderdelen die we gaan monteren
Dit zijn de onderdelen die we gaan monteren. Het geheel bestaat uit drie onderdelen. De douche thermostaatkraan, in dit geval een kraan van 15 cm hart op hart. De S-koppelingen, in dit geval S-koppelingen met aan de muur kant schroefdraad ½ duims en aan de kraan kant schroefdraad ¾ duims met een S (sprong) rond de 13 mm. Verder zien we hier ook de rozetten, deze passen over het schroefdraad aan de kraankant.
S-koppelingen zonder verpakkingsmateriaal in de muur
We schroeven de S-koppelingen zonder verpakkingsmateriaal in de muur, en gaan nu passen en meten zodat we straks precies weten met hoeveel slagen we de S-koppelingen in de muur moeten draaien. Draai de S-koppelingen zo ver de muur in tot deze niet meer verder kunnen en dan iets terug zodat ze allebei omlaag staan.
Meten hoeveel de S-koppelingen uitsteken
Zorg dat de S-koppelingen allebei even veel uit de muur steken. Het kan zijn dat de ene S-koppeling bv 39 mm uitsteekt en de andere 41 mm. Dat betekent dat we de S-koppeling die 39 mm uitsteekt, iets losser moeten draaien naar 41 mm.
De S-koppelingen van de douchekraan waterpas stellen
Nu moeten we ervoor zorgen dat de uitstekende S-koppelingen én 15 cm hart op hart uit de muur steken én we moeten ervoor zorgen dat de S-koppelingen waterpas zijn. Wanneer de S-koppelingen niet waterpas zijn komt de kraan scheef te hangen en wanneer de S-koppelingen niet 15 cm hart op hart uit de muur steken past de kraan er niet op. We hebben nu na enig passen en meten de S-koppelingen waterpas, 15 cm hart op hart en de S-koppelingen steken allebei 40 mm uit de muur.
De muur en S-koppelingen markeren
We gaan nu de muur en de S-koppelingen aftekenen zodat we precies weten in welke stand ze stonden wanneer we de S-koppelingen eruit schroeven om te verpakken. Zet een markering op S-koppeling. Op de muur zetten we een markering op precies die plek waar ook de markering van de S-koppeling zit. We draaien nu de S-koppelingen uit de muur en tellen de slagen tot het moment dat ze helemaal uit de muur zijn. Voor de ene S-koppeling is dit in dit geval iets minder dan 3.5 slagen voor de andere is dit ruim 4 slagen. Dit moeten we onthouden (of schrijf het even op).
Koppelingen verpakken
We gaan de S-koppelingen nu verpakken met verpakkingsmateriaal. Dit kan met hennep en pasta, gas tape ook wel teflon tape genoemd en met afdichtingsdraad. Gebruik bij voorkeur afdichtingsdraad. Vroeger werd vooral hennep en pasta gebruikt maar tegenwoordig een stuk minder. Gas tape (Teflon) kan ook, maar is minder geschikt in dit geval. Over het verpakken van schroefdraad en hoe dat het beste kan lees je op deze pagina alles. (link)
S-koppelingen monteren en slagen tellen
We draaien de verpakte S-koppelingen terug in de muur en gaan nu de slagen tellen totdat we aan het aantal slagen bereikt hebben die we hebben opgeschreven. Zorg dat de markering op de muur en de S-koppeling nu met elkaar overheen komen. Meet nu alles weer na; de hart afstand of het waterpas is en of de S-koppelingen evenveel uit de muur steken. Neem hier de tijd voor omdat het enorm helpt om lekkage te voorkomen en de kraan niet scheef komt te hangen.
Douchekraan tijdelijk monteren
We gaan nu testen om te kijken of alles waterdicht is. Dit gaan we doen door de kraan te monteren met de afdichtingsringen maar zonder rozetten zodat we kunnen zien dat er niets lekt. Monteer de kraan zonder rozetten. Zet de waterdruk weer op het waterleidingnet en ontlucht heel voorzichtig de kraan totdat er water uit de kraan komt. We kunnen nu zien of er niets lekt bij de aansluiting naar de muur toe en naar de kraan toe. Is alles dicht?
- Pagina
- 1
- 2
Arjan123 zegt
Beste NooT,
Omdat ik niet terplekke ben is het natuurlijk lastig aan te geven wat er aan de hand is! Een paar suggesties kan ik wel geven.
1. Zijn de vochtige plekken op dezelfde hoogt als de douchekraan? Zo ja dan lijkt het er toch op dat de aansluitingen van de S-koppelingen lekken, of dat de kit niet goed afdicht, zodat douchewater op de muur via de tegels naar binnen gaat.
In een zeer uitzonderlijk geval zou de aansluiting van de waterleiding op de muurbeugel niet goed kunnen zijn, vooral wanneer dit nog een gesoldeerde verbinding betreft, maar dit valt zonder hakken en breken niet te achterhalen.
2. Mochten de vochtplekken een stuk lager zitten dan de douchekraan dan is er nog de mogelijkheid dat het kitwerk van de douchebak niet goed is!
Een derde optie is, om goed te kijken hoe de rest van het voegwerk van de tegels eruitziet, en of het overige kitwerk in orde lijkt. Verder kunnen kleine (oude) gaatjes van de glijstang en dergelijke ook voor lekkage zorgen.
Mocht er nu echt veel vocht in de muur zitten dan is er nog een optie om te kijken of het de waterleiding is, door savonds een foto van de watermeter te nemen en om in de ochtend te kijken of de cijfers op de meter of de tandwieltjes zijn verschoven! Dan weet je in ieder geval dat het de waterleiding betreft. Dit heeft natuurlijk alleen zin als er tussentijds geen water wordt gebruikt en heeft ook alleen zin bij een redelijke lekkage!
NooT zegt
Duidelijke uitleg en stap voor stap uitgevoerd als omschreven.
Vanwege toenemende kalkafzetting onder aansluiting thermostaat, heb ik dit stappenplan uitgevoerd.
Getest op waterdichtheid voor montage rozetten – 24 uur.
Vervolgens opnieuw gemonteerd met rozetten (en afgekit).
Leek allemaal prima in orde.
Nu, 2-3 maanden verder.
De kalkafzetting is dusver uitgebleven, maar aan de andere zijde van de muur (in de hal), zijn nu duidelijke vochtplekken ontstaan en begint het stucwerk los te komen.
Het lijkt erop dat de situatie dus sterk verergerd is.
Nu wil de kraan wederom opnieuw monteren.
Hoe weet ik zeker dat er niet weer een lekkage ontstaat?
Of wijst de nu zichtbare lekkage op een onderliggend probleem?